Son 3 yılda 6 üzeri 3 büyük deprem gören Elazığ’ın 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi’nde tek taş bile düşmedi.

Elazığ’da UNESCO geçici miras listesinde bulunan 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, inşa edildiği günden beri birçok deprem yaşadı.

Bilinmeyenlerin yanı sıra, 2020’de Elazığ merkezli 6.8 ve Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklüğünde depremi yakından hisseden tarihi mahallede tek bir hasara rastlanmadı.

Pisa Kulesi’nden daha eğri olduğu tescillenen eğri minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han, hamam ile konaklarında yaşanan depremlerde tek bir taş bile düşmedi.

1200 rakımlı mahallede tarihi eserlerin yanı sıra normal yapılarında hasar almaması, görenleri şaşırttı.

Mahallede hiçbir yapının zarar görmediğini aktaran Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat, “Tarihi bir beldedeyiz.

Atalarımız burada yaşadı. İki tane art arda olan bir depremde Elazığ şehir merkezinde birçok bina hasar aldı ve yıkıldı.

Bunlar bizim içimiz acıtıyor ama Harput’ta tarihi binalarda taş bile yerinden oynamadı. Harput’u Anguzu babaya kadar imara açılabilir.

Atalarımız dedelerimiz burada ne için yaşamış bunun bir araştırması yapılması gerekiyor. Ne olursunuz Harput’u imara açın.

Elazığ tarımsal bölge. Encümenlere ve belediye başkanımız çok büyük görev düşüyor. Harput’ta atalarımız neden yaşamış bakalım. Elazığ’ı onlar keşfedememiş mi?

Atalarımız, dedelerimiz buraları görememiş mi? Eğri minaremiz ve tarihi camimiz var. Bana göre Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinin mührü olan bir cami. En ufak bir yıkılma ve toprak ile taş kayması yok. Hiçbir tarihi eserde ve evde yok” dedi.

Vatandaşlardan Muhammet Saki Aslan ise “Yaşanan depremler sonucunda Harput Kalesi’ne hiçbir şey olmadı. Diğer tarihi yapılarda hiçbir şey yok.

O zaman yapılan yapıların bu kadar sağlam olması gerçekten ilginç. Merkezde yıkılan bina var ama burada herhangi bir hasar söz konusu bile değil.

Zamanında burada çok sağlam yapmışlar” diye konuştu.




HATAY’DAKİ 2 BİN YILLIK YAPILAR DA HASAR GÖRMEDİ
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve ‘dünyanın elle yapılan en büyük tüneli’ olarak bilinen Titus Tüneli ile Beşikli Mağara, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar görmedi.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde en çok yıkım ve can kaybının yaşandığı yerlerden biri de Hatay oldu.

‘Medeniyetler şehri’ olarak bilinen kentte birçok binanın yanı sıra tarihi inanç merkezlerinin birçoğu, depremde yerle bir oldu.

Yıkılan cami, sinagog ve kilise gibi binaların aksine bazı tarihi yapılar, büyük depremde hasar görmedi.

Samandağ ilçesinde bulunan ve yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde yapılan Titus Tüneli, yıkıcı depremde ayakta kaldı.

Dönemin Roma İmparatoru Vespasian’ın dağdan gelen suları engellemek için inşa ettirdiği tünel, ‘elle yapılan dünyanın en büyük tüneli’ olarak biliniyor. 7 metre yüksekliğinde, 1380 metre uzunluğunda inşa edilen tünelin, esirler tarafından çekiç kullanılarak yapıldığı belirtiliyor.

SÜTUNLAR MAĞARAYI TAŞIYOR
Tünel ile aynı dönemde, tamamı kayanın içine oyularak yapılan Beşikli Mağara da hasar görmeyen yapılardan oldu. K

aya mezarların bulunduğu mağaranın yer aldığı alan, eski çağlarda ‘ölüler şehri’ olarak adlandırılırken, girişinde de sütunlar bulunuyor.

Binlerce yıldır ayakta duran sütunlar, mağarayı taşıyor. Birçok felaketi geride bırakan tarihi alanlar, 6 Şubat’ta kenti vuran ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerde hasar almadı.



kaynak:https://www.haber7.com/foto-galeri/78298-3-buyuk-deprem-goren-5-bin-yillik-tarihi-mahallede-tek-tas-bile-dusmedi/
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.