Gökhan füzesi nedir?
Gökhan füzesi hipersonik hıza yakın bir hızda görev yapacak. Fırlatıldığı anda 100 kilometrenin üzerinde bir seyir izleyecek olan Gökhan füzesi yüksek teknolojiye sahip arayıcı başlıklarla hedefine yaklaştığı anda en yüksek hızına maksimuma çıkarak ve düşmanın kaçabilmesi ihtimalini ortadan kaldıracak.
Tübitak SAGE tarafından geliştirilen milli ramjet itkili hava-hava füzesi GÖKHAN’ın karadan ilk atışı yakında gerçekleştirilecek.
Türkiye hava-hava füzelerinde yeni bir aşamaya geçiyor. GÖKTUĞ projesi altında Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN’I geliştiren TÜBİTAK SAGE, geliştirme faaliyetlerine devam ettiği ramjet itkili GÖKHAN hava-hava füzesinde test aşamasına geçiyor.
TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, M5‘e özel açıklamalarda bulundu. Okumuş, GÖKHAN füzesinin takviminden bir miktar ilerde olduğunu ve karadan ilk test atışının yakında gerçekleştirileceğini belirtti.
Okumuş açıklamasında, “GÖKHAN projesinde çalışmalar çok iyi bir noktada. Yakında ilk karadan atışlar ile başlayıp, sonrasında platform üzerinden atışlara geçeceğiz. GÖKHAN füzesinin takviminde hatta takviminin bir miktarda önünde ilerlediğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Başta F-16 ve MMU olmak üzere çeşitli platformlarda kullanılması planlanan GÖKHAN, Türk Hava Kuvvetlerine stratejik bir yetenek kazandıracak. Çok yüksek hızlara ulaşabilecek GÖKHAN ile uzun menzillerden düşman hava araçlarına angajman gerçekleştirilebilecek.
Yerli RAMJET MOTOR ÇALIŞMALARI
TÜBİTAK SAGE bünyesinde Ramjet motor çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda enstitü bünyesinde kurulan test altyapılarında şu ana kadar yüzlerce gerçekleştirildi.
GÖKHAN Füzesi Balistik Hedeflere Karşı Etkili Versiyonu Olacak
MMU entegrasyonu öncesinde, sahip olduğu yüksek manevra kabiliyeti ve hızı ile GÖKHAN füzesinin, Türkiye’nin katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olabilecek bir versiyonunu da çıkarmayı planlarımıza dahil ettik.
Özellikle balistik hedeflere etkili olabilecek yetenekleri bünyesinde barındıran bir füze olacağı için, karadan atılan versiyonu da benzersiz bir hava savunma sistemi füzesi olacak potansiyele sahip GÖKHAN füze sistemi.
TÜBİTAK-SAGE’nin RamJet ve ScramJet Projeleri
RAMJET projesinde bu sene ilk çalışır motoru ortaya çıkaracağız ve THS’yi (teknolojk hazırlık seviyesi) yukarı taşınmış olacak. ScramJet’te daha erken safhadayız ve kavramsal seviyede yürüyen bir projemiz var. Doktora çalışmaları ile bu süreç destekleniyor.
Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Bizim rüzgar tünelimiz, ‘Trisonic’ olacak. . Sesaltı, sesüstü ve transonic hızlardaki testleri gerçekleştirebileceğiz.
Şu anda biz kendi içimizde, “TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tüneli (TSTT)” olarak adlandırıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ilk üflemelerin yapılmaya başlanıp 2024 yılında da resmi ve ticari test olarak faaliyetine geçmesi yönünde.” ifadelerine yer verildi.
GÖKHAN FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ
Gökhan Füzesi gelecekte Milli Muharip Uçak’ın, Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, Hürjet’in ve F-16’ların, hava muharebelerindeki ana caydırıcı silah silahı haline gelecek.
Gökhan, ramjet motorun sağladığı yüksek hızla karşı tedbir sistemlerinin üstesinden gelebilecek
Ramjet için test altyapısı kuran TÜBİTAK SAGE, 200’den fazla ramjet ateşlemesi yaptı. Sıvı yakıtlı ramjet motor geliştirilmesinde önemli aşama kat edildi.
Hipersonik hıza yakın Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan sayesinden Türkiye, MBDA tarafından geliştirilen METEOR Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’nin muadili olacak bir sisteme sahip olacak.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.