Maden Nedir?: Yer kabuğunda tespit edilen insanlar amacıyla ekonomik değer taşıyan katı,sıvı ya da gaz halundaki her türlü maddeye maden denir.
Türkiye Dünya da maden yatakları bakımından talihli ülkeler arasında yer alır. Dünyada imal edilen 50’yi aşkın maden çeşidi amacıyla oluşturulan değerlendirmede Türkiye, 29 tür ile Dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır.
“Türkiye madencilikte potansiyelini tam olarak kullanamıyor. Eğer bunu başarabilirsek maden ihracatımızı 6.5 milyar dolar seviyelerinden 30 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz” sözlerini köşesine taşıdı.
“Madende hem ‘çevre’ hem 30 milyar dolar mümkün” başlıklı yazısında şunları kaydetti:
“Ülkemizde acılarla özdeşleşmiş bir sektördür madencilik. Çevrecilerin protestolarını da unutmamak gerek. Bir de tabi Türkiye’nin yer altı kaynaklarını yeterince iyi değerlendiremediği yargısı var ki protestocuların baskısıyla bunun nasıl mümkün olacağının cevabı yok.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya ile maden sektörünün 2023 yol haritasını konuşmak üzere yola çıktığımda bütün bunları aklımdan geçirdim.
Çetinkaya’nın ise hepsine bir cevabı vardı. İlk cümlesi, “Türkiye madencilikte potansiyelini tam olarak kullanamıyor” oldu ve şöyle devam etti: “Eğer bunu başarabilirsek maden ihracatımızı 6.5 milyar dolar seviyelerinden 30 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz.”
Bugünkü ihracatımızı 5 kat artırmak anlamına gelen bu sözlerin ardından Çetinkaya bu kez işin ‘nasıl’ını anlattı. Ama yol haritasına geçmeden önce içini de dökmeyi ihmal etmedi. Sektör temsilcilerinin dinlenmemekten ve sık sık engellenmekten son derece şikayetçi olduklarını dile getirdi.
Dünyada yerin altı mı, üstü mü daha değerli analizi yapıldığını ve madencilik faaliyetlerine ona göre karar verildiğini hatırlatan Çetinkaya’nın sözleri kulak vermemizi gerektiren önemde:
Türkiye, dünyada bulunan 90 maden tipinden 80’ine sahip. Madencilik zengini bir ülkeyiz. Türkiye’de madenciliğin milli gelirimizden aldığı pay yüzde 1.3. Bu oran, madencilik zengini ülkelerde ortalama yüzde 7. Örneğin Çin’in yüzde 23, Rusya’nın yüzde 7, Avustralya’nın yüzde 9, ABD’nin yüzde 7. Eğer biz de bu payımızı dünya ortalamasına çekersek 42 milyar dolarlık ihracata imza atabiliriz. Yüzde 5 seviyesini dahi yakalasak, 30 milyar dolardan fazla ihracat yapabiliriz. Ama yapamıyoruz.
Oysa çevreci bir madencilik mümkün diyoruz. Madencilerin çevreye duyarlı iş yaptığını herkese göstermek istiyoruz. Bunu da toplumsal mutabakatla sağlayabileceğimizi biliyoruz. Tarım sektörü, çevre gönüllüleri madenle ilgili kim varsa bir masa etrafında toplanmak istiyoruz.
Masada herkes kendi endişelerini ortaya koysun, bağırmadan, çağırmadan, suçlanmadan konuşulsun istiyoruz. Sektörümüzün de dinlenmesini istiyoruz. En büyük şikayetimiz dinlenmemek.
Madenciler olarak ruhsat güvenliğimiz yok. Kredi bulma noktasında zorluk yaşıyoruz. Yerel yönetimler ve kamuoyu madencilerin çalışmasını istemiyor. Onay süreci yıllar süren ÇED başvurularımız var. Biz, önümüzdeki engellerin herkesin onay vereceği ve orta noktada buluşacağı bir şekilde kaldırılmasını bekliyoruz.
Bunu söylerken de ‘her yer maden olsun’ gibi bir düşünceyle hareket etmiyoruz. Bunu da istemiyoruz. Eğer yer altında ekonomik bir değer varsa bunu çevreyi koruyarak çıkaralım istiyoruz. Batı ülkelerinde görülen örnekler gibi madenciliği geliştirelim istiyoruz. *Son olarak şunu söyleyelim, ülkemizde çıkarılamayan madenler nedeniyle ithalata başvurmak zorunda kalıyoruz.
Gübreden altına, demir çelikten kömüre kadar ülkemiz 40 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Koca bir tarım ülkesiyiz ancak, gübre ithal ediyoruz. Gübre için dahi madenlere ihtiyaç duyulurken, bilimdışı itirazlarla maden işletmelerimiz engelleniyor. Bu bizi derinden üzerken, yatırım iştahımız da giderek azalıyor.”
SON ZAMANLARDA MADENLER İÇİN YAPILAN BAZI GELİŞMELER
Dev altın maden tesisi açıldı: İlk altını Erdoğan döktü
Enerji ve madencilik alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türkiye, Bilecik’te keşfedilen yaklaşık 6,5 milyar dolar değerindeki 109 ton (3,5 milyon ons) altını ekonomiye kazandırmaya hazırlanıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan cuma günü Bilecik’in Söğüt ilçesindeki maden sahasına geldi ve burada ilk külçe altını döktü.
Türkiye Bor madeni için Fabrika kurdu
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde inşa edilecek Bor Karbür tesisi ile savunma sanayi büyük ivme kazanacak. Tesisteki bor karbür ile zırh yapımında 500 kat, nükleer alanda ise 2 bin kat katma değer sağlanacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir süre önce açıklanan ve Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurulması planlanan Bor Karbür Tesisi’nin temeli 2019’da atıldı. 24 ayda bitirildi, tesis üretime geçtiğinde savunma sanayine katkı sağlayacak. Tesisin yıllık 800 ton üretim yapacağı öğrenildi.
Bakan Dönmez Karadeniz gazını nisan sonunda karada yakacağız dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Plana uygun olarak ilerliyorduk ama deprem dolayısıyla biraz gecikme yaşandı. Nisan sonu gibi vermeyi düşünüyoruz. Nisan sonunda bu gazı karada yakacağız.” dedi.
Türkiye’den ‘beyaz altın’ Hükümet kararını ilan etti:
Perlit Nedir nerelerde kullanılır?
Perlit madeni asidik karakterli volkanik bir cam olarak bilinir. Bunun yanı sıra perlit tipleri kırıldığında inci kadar parlak küçük küreler elde edilir.
Perlit madeninin ısı ile genleşme gibi bir özelliği de vardır. Türkiye’de perlit nerelerde bulunur? Diye merak edenler için perlit’e dair tüm detayları derledik.
Perlit ısıyla genleştiğinde çok hafif ve gözenekli bir hal alan kayaçtır. Hem ham perlit hem de genleşme ile oluşan ürün için de perlit denilmektedir. Aynı zamanda çeşitli perlit kayaçları renk ve yapı itibari ile farklıdırlar.
ASPİLSAN Yerli üretim pilleri satışa çıktı!
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, ürettikleri pilin ebadının 18650, kapasitesinin 2800 mAh, geriliminin ise 3.65V olduğunu belirtti. Özsoy sözlerine şöyle devam etti: “Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 220 MWh olup bu da yıllık olarak 21 milyon 600 bin adet hücreye denk gelmektedir.’’
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.