Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyete başladı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın sayılı işletmelerinden biri olacaktır.” dedi.
Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı.
Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolarlık satış geliriyle rekor kırdı.
Türkiye’nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.
Bandırmada Yılda 1 ton bor karbür üretilecek
Tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, yılda 1000 ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.
“Kütahya Emet’te yeni bir bor karbür tesisi daha kuracağız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz.” dedi.
Erdoğan, “Ham madde ile başlayıp nihai ürüne kadar uzanacak bir sistemle, ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlıyız.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Sarsıntıların yol açtığı huzursuzluk yüzünden başka yerlere gidenler yavaş yavaş şehirlerine dönüyor. Milletçe yürek yüreğe bu felaketin izlerini sileceğiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(Bandırma Bor Karbür Tesisi) Buradan elde ettiğimiz tecrübeyle Kütahya Emet’te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracağız.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Ülkemizi taşıması, ticareti ve üretimiyle bir doğal gaz merkezi yapma yolunda hızla ilerliyoruz.” dedi.
BOR CEVHERİNDEKİ KATMA 35 bin kat ARTACAK
Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin, son yıllarda borda attığı adımların meyvelerini toplamaya başladığını belirterek, “Bor cevherini borik asite ve atıklarını da lityuma dönüştürüp satıyoruz.
Bunun dışında kullanım alanlarını da artırıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize rekorlar getiriyor.
İki yıl üst üste bor ihracatında rekor kırdık. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünün artması gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Borun işlenmesiyle cevherin değerinin daha da artacağına işaret eden Dönmez, “Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor.” ifadesini kullandı.
HELİKOPTERİ BORLA ZIRHLAYABİLİRİZ
Diğer kullanım alanları… Mesela zırh aşamasında helikopter koltukları. Bunu bu malzemeyle yaptığınızda helikopterin ateş alması durumunda pilotun yaralanmasını önleyecek bir tedbir almış oluyorsunuz veya çeşitli zırhlamalar yapıyorsunuz. Sadece kara araçlarını değil, helikopteri de bor karbürle zırhlamanız mümkün.
Bunun dışında roketlerde kullanılan çeşitli formları var; bunun bir tanesi roket nozulları. Fakat onun da dışında daha çeşitli kullanım alanları çıkacaktır. Bunun bir aşaması da bor karbür kesici uçlar. Sanayimize önemli bir yan katma değer sunacak.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.