TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, dün düzenlenen bir törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Tören’de konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Millî savunmamızın en önemli unsurlarından biri olan donanmamızın ihtiyacına binaen, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlatılan projeler içerisinde kritik öneme sahip iki projede yaşadığımız bu tarihi güne katılımınızla bizlere şeref verdiniz. Ülkemizin en büyük ve kapsamlı askeri gemisi olan TCG ANADOLU, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan gemiler içerisinde bir ilk niteliği taşımakta olup, aynı zamanda silahlı kuvvetlerimiz için çok önemli bir güç çarpanıdır. Güvertelerinde çok sayıda tank, zırhlı amfibi hücum aracı, helikopter ve insansız hava aracı taşıyabilmesi ve geminin havuz bölmesinde konuşlanabilen çıkarma gemileri sayesinde ülkemiz küresel güç aktarma kabiliyetini elde etmiş bulunmaktadır. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında böyle bir gemiyi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırmış olmanın gururunu yaşamaktayız. Bununla birlikte, TCG ANADOLU’nun üzerine iniş kalkış yapacak SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir “SİHA Gemisi” haline gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için Bayraktar TB3 SİHA, KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının ilk uçuşlarını bu yıl içerisinde yapmalarını müteakip bu platformların da TCG ANADOLU’ya entegre edilmesine yönelik çalışmaları yürüteceğiz.” dedi.
Tören sırasında Sac Kesimi de yapılan Yeni MİLGEM İSTİF Sınıfı Fırkateynlerine ilişkin de konuşan Demir, “Sayın Cumhurbaşkanım, Değerli Misafirler, Ülkemizin ilk milli Fırkateyni olan İSTANBUL’u bu yıl içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine almayı hedefliyoruz. Projenin devamı olan MİLGEM Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Gemilerin de bugün inşa sürecini başlatıyoruz. Bu ölçekte bir programın, sözleşme görüşmeleri ile sözleşmenin imzaya hazır olma sürecinin yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede tamamladığımızın altını huzurlarınızda çizmek istiyorum. Bu gemiler ilk defa Özel Sektör Tersanelerimizde, dünyada eşine az rastlanır yöntemle eş zamanlı olarak inşa edilecek ve üç gemi üç yıl içinde teslim edilecektir. Tüm sensör ve silah sistemini milli olarak geliştirdiğimiz İSTİF Sınıfı Fırkateynlerimizi artık milli hava savunma kabiliyetleri ile de donatacağız.” dedi.
TCG ANADOLU, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nin ana yükleniciliğinde inşa edildi. Yerlilik oranı yaklaşık %70 olan projede 131 alt yükleniciyle beraber, üniversiteler ve araştırma merkezleri de görev aldı. Gemi üzerine iniş kalkış yapacak SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir “SİHA Gemisi” haline gelecek. Bunun için BAYKAR tarafından Bayraktar TB3 SİHA’lar geliştiriliyor. Ayrıca gemide yine BAYKAR tarafından geliştirilen KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının da iniş kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.
TCG ANADOLU Gemisi teslim töreninin ardından üç adet yeni MİLGEM Fırkateynlerinin de sac kesimi yapıldı. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında üç yeni fırkateynin inşa süreci başladı.
STM – TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak bir adet İSTİF sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor. Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak. İlaveten Baş Top, Helikopter Yakalama Sistemi ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.