TÜRKİYE ÜÇ MİLLİ FIRKATEYNİ EŞ ZAMANLI ÜRETECEK
İlk milli savaş gemisi MİLGEM Projesi kapsamında büyük oranda yerli tasarıma sahip platformların Deniz Kuvvetlerinin kullanımına sunulduğuna işaret eden Demir, ADA sınıfı korvetlerin devamı niteliğindeki İ-Sınıfı fırkateynlerin ilki olan MİLGEM Projesi’nin 5’inci gemisinin inşa çalışmalarının ise devam ettiğini dile getirdi.
Milli Gemi (MİLGEM) Projesinin ilk fazı kapsamında üretilen dört adet ADA Sınıfı Korvet, halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunuyor. Projenin ikinci fazı kapsamında üretilecek 4 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn’in ilki olan TCG İSTANBUL (F-515) ise bu yıl teslim edilecek.
Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul’un devamındaki üç fırkateyn için çalışmalar başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, MİLGEM Projesi’nin seyri ve İ sınıfı fırkateynlerin inşasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türk savunma sanayii, özel sektör tersanelerinin üretim gücünden yararlanarak üç milli fırkateyni eş zamanlı üretip, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunacak.
MİLGEM Ada sınıfı korvetlerinin ikinci faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin ilk gemisi TCG İstanbul’un inşası sürerken 6, 7 ve 8’inci gemiler için çalışmalar başlıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek törenin ardından, MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemiler için inşa süreci resmen başlayacak. İnşa faaliyetleri eşzamanlı başlayacak 3 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn’in, 36 ay içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.
İ sınıfı fırkateynlerin ilki TCG İstanbul’da yerlilik oranı yüzde 75 seviyesinde bulunmakta. Bununla birlikte projede 80 civarında, büyük çoğunluğu yerli alt yüklenici görev alıyor. Projede çalışan toplam firma sayısı ise yaklaşık 200.”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, üç İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi’nin Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi Ticari İşletmesi ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ İş Ortaklığı ile gerçekleştirilmesine karar verildiğini söyledi.
Proje kapsamında bu iş ortaklığında yer alan Anadolu, Sedef, Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı bir adet İ sınıfı fırkateyni inşa etmesinin planlandığını belirten Demir, son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirilen askeri gemi projeleri sonucu özel sektör tasarım ofisleri/tersanelerinin, askeri gemi tasarım ve inşasında oldukça ilerleme kaydettiğini bildirdi.
Başkan Prof. Dr. İsmail Demir, söz konusu işletmelerin proje yönetimi ve kalifiye iş gücü ile birlikte finansal yapılarını da geliştirdiğini, askeri gemi inşa projelerine yönelik proje ve risk yönetimini başarıyla icra edebilecek bilgi ve tecrübeye ulaştığını dile getirdi.
MİLGEM Projesi
MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi kapsamında ilk gemi TCG Heybeliada 2011’de, ikinci gemi TCG Büyükada 2013’te, üçüncü gemi TCG Burgazada 2018’de, dördüncü gemi TCG Kınalıada ise 2019’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Projenin 5’inci gemisi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk milli fırkateyni “İstanbul”un inşa çalışmaları sürüyor.
İstanbul Fırkateyni’nin, yüzde 75 yerlilik oranıyla 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.
MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemiler için Kullanılacak Sistemler
Tüm sensör ve silah sistemleri milli olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler, milli hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak.
İlaveten baş top, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.
Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz,
Üç boyutlu arama radarı için Cenk
Atış kontrol radarı Akrep
Aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümlerin konfigürasyona dahil edildiği bilgisini veren Demir, “Proje kapsamında yürütülecek çalışmalar ve yeni yerli çözümlerin kullanılmaya başlanmasıyla milli gemilerde yer alan sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı daha da artacak.”
İ SINIFI MİLGEM ÖZELLİKLERİ
Tam boyu 113.2m, genişliği 14.4m, derinliği 7.75m, su çekimi 4.05m ve deplasmanı 3.000 ton olarak açıklanan İSTİF Sınıfı İstanbul Fırkateyninin halen donatım faaliyetlerine devam edilmekte olup Ana Tahrik Sistemi için Liman Kabul Testleri (HAT) Eylül 2022’de başlamış, Leonardo Firmasından temin edilen ve depoda tutulan 76mm Super Rapid Deniz Topu Kasım 2022’de takılmış ve baş topun hemen arkasında 16 hücreli Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) entegrasyonu için ön hazırlıklara yine Kasım ayında başlanmıştı.
Bu MİDLAS’ın ilk atış testi HİSAR-D RF Füzesi kullanılarak Aksaray Atışlı Test Alanı’nda başarıyla gerçekleştirildi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ve Milli Savunma Bakanlığı, 3 Aralık 2022 tarihinde sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla MİDLAS atışının başarıyla yapıldığını kamuoyuna duyurdular.
MİDLAS’ın karadan atışlı testlerinin tamamlanmasıyla, sistemin, donatım faaliyetleri devam eden TCG İstanbul’a entegrasyonu için de önemli bir aşama geride bırakılmış olacak.
ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.