MARLIN Kuzgun Seyir Füzesinin atışıyla, bir SİDA’dan ilk defa atışı yaptı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız deniz araçlarına yeni kabiliyetler kazandırılmaya devam edildiğini bildirdi.
Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti. Bu alanda da en ileri seviyeye gitmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
‘MARLIN, ileri seviye bir yetenek adımına daha imza attı’
SİDA’dan yapılan ilk güdümlü mühimmat atışına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi;
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi İş Ortaklığı arasında yapılan sözleşme kapsamında geliştirilen MARLIN Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), ileri seviye bir yetenek adımına daha imza attı.
ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi İş Ortaklığı ile yerli ve milli olarak geliştirilen MARLIN’in otonom, keşif- istihbarat, su üstü harbi, sualtı harbi, üs/liman/kritik tesis ve yüksek değerli yüzen platformların korunması gibi görevlerde kullanılması planlanıyor.
MARLIN Uzaktan kontrolle ateşlendi
SEFİNE Tersanesi öz kaynakları ile desteklenen ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY (Katı Yakıtlı) Seyir Füzesi, MARLIN’den gerçekleştirilen balistik bir atış ile başarılı bir şekilde test edildi. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katıldığı atışlarda, Kuzgun-KY Seyir Füzesi, Görev Kontrol İstasyonu kabiliyeti ile uzaktan kontrolle başarılı bir şekilde ateşlendi.
MARLIN Yeni nesil otonom su üstü deniz platformu
Amfibi gemiler ile üs ve limanlardan göreve başlayabilen MARLIN, 15 metre boyunda alüminyum gövde tasarımına sahip 36 knot’lık hıza ulaşabilen, 5 şiddetindeki deniz durumunda dahi manevra ve görev yapabilen yeni nesil otonom bir su üstü deniz platformu olarak öne çıkıyor.
İsmini açık denizlerde çok süratli ilerleyebilen bir balık türünden alan MARLIN, üstün teknolojisi ve taşıdığı faydalı yüklerle benzerlerinden ayrışıyor.
MARLIN Elektronik harp yeteneğine sahip ilk araç
MARLIN SİDA, ASELSAN tarafından geliştirilen elektro-optik, haberleşme, seyrüsefer sensörleri ve otonomi-görev bilgisayarları ile donatılmasının yanı sıra, platform üstüne entegre edilmiş ASELSAN özgün elektronik harp süiti ile dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracı olarak da öne çıkıyor. Bu konfigürasyonu ile MARLIN SİDA, ülkemizi NATO’da temsil eden ilk insansız su üstü aracı olma özelliğini taşıyor.
MARLIN SİDA, mevcut özelliklerine önemli bir kuvvet çarpanı olarak şimdi de satıhtan satha atılabilen yeni nesil bir seyir füzesi olan KUZGUN-KY’yi ekliyor. MARLIN, yeni nesil güdüm ve etkin harp başlığı özelliklerine sahip orta menzilli stratejik bir mühimmat olan KUZGUN-KY entegrasyonu ile ateş gücü ve harp etkinliği yeteneğini bir üst seviyeye taşıdı.
KUZGUN Mühimmat Ailesi
TÜBİTAK SAGE, KUZGUN projesi kapsamında; Katı Yakıtlı (KY), Turbojet Motorlu (TJ) ve Serbest Süzülen (SS) konfigürasyonlarında üç farklı füze geliştiriyor.
F-16, MMU, HÜRJET, HÜRKUŞ ve çeşitli SİHA platformlardan atılabilen KUZGUN Mühimmatı, 100 kilogramdan düşük bir ağırlığa sahip. Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat gibi çeşitli harp başlığı seçeneklerine sahip olacak KUZGUN Mühimmatı; Lazer Arayıcı (LAB), Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR), Radar Arayıcı, HOJ, mmW Radar, Veri Bağı, ANS ve KKS gibi arayıcı başlık ile navigasyon seçeneklerine sahip.
KUZGUN ailesi Milli Muharip Uçak, F-35, F-4E/2020, F-16 ve S/İHA gibi hava platformlarının yanı sıra, kara ve deniz platformlarından da kullanılabilecek müşterek bir yapıya sahip olacak.
KUZGUN ailesi, yayılı hedefler (parçacıklı harp başlığı ile personel – zırhlı unsurlar üzerinde yüksek etkinlik), sabit hava savunma unsurları (parçacıklı harp başlığı), endüstriyel tesisler (delici veya genel maksat harp başlıkları), binalar (delici harp başlığı), gömülü/korunaklı hedefler (delici harp başlığı), mağaralar (delici veya termobarik harp başlığı) ve hareketli hedefler (lazer arayıcı ve parçacıklı harp başlığı)’in tamamında seçilebilir harp başlığı ve arayıcısı ile maliyet etkin çözüm bir çözüm olarak kullanılacak.
Hedef Tipleri
- Ağır Zırhlı Hedefler-
- Hafif Zırhlı Hedefler-
- Yayılı Hedefler-
- Hava Savunma Sistemleri-
- Gömülü Hedefler-
- Mağaralar-
- Hareketli Hedefler-
- Suüstü Hedefler-
UÇUŞ Seçenekleri
- Serbest Süzülüm (KUZGUN-SS)-
- Turbojet Motorlu (KUZGUN-TJ)-
- Katı Yakıtlı Roket (KUZGUN-KY)-
Harp başlığı seçenekleri
- Parçacıklı-
- Delici (Çukur İmlalı)-
- Termobarik-
- Genel Maksat-
Güdüm Seçenekleri
- Ataletsel Navigasyon Sistemi –
- Küresel Konumlandırma Sistemi (CRPA/Anti-Jamming özellikli)-
- Veri Bağı-
- Lazer Arayıcı Başlık-
- IIR/CCD Arayıcı Başlık-
- mmW Radar-
UÇUŞ MENZİLLERİ
Muharip Uçak (40.000 ft, 0.9M ile bırakma)
- 180+ km (Turbojet Motorlu) KUZGUN-TJ
- 110+ km (Serbest Süzülen) KUZGUN-SS
Silahlı İnsansız Hava Aracı (TİHA/SİHA)
- 180+ km (Turbojet Motorlu) KUZGUN-TJ
- 40+ km (Serbest Süzülme) KUZGUN-SS
Karadan / Denizden
- 100+ km (Ek Fırlatma Motoru Süzülen) KUZGUN-SS
- 180+ km (Ek Fırlatma Motoru TJ Motorlu) KUZGUN-TJ
- 40+ km (Dahili Katı Yakıtlı Roket Motoru) KUZGUN-KY
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.