İnsansız hava araçlarının (İHA) üretimi Türkiye’nin savunma sanayisine güç kattı.
Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2’ye bir talep daha bekleniyor. Türk güvenlik güçlerinin envanterinde bulunan ve bölücü terör örgütünün faaliyetlerine karşı başarılı görevler icra eden Bayraktar TB2 SİHA‘lar özellikle çevre ülkelerde de aktif olarak kullanılıyor.
Libya iç savaşında, Azerbaycan’ın Ermenistan’dan Dağlık Karabağ’ı geri aldığı 2. Karabağ Savaşı’nda ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşında aktif olarak kullanılmasıyla tüm dünyaya adını duyuran Bayraktar TB2, şimdiye kadar yaklaşık 30 ülkeye ihraç edildi. Şimdi onlara bir yenisi daha eklenebilir.
Japonya‘dan TB2 deneme kararı
Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracının (SİHA) da ihracat yolculuğu devam ediyor.
Japonya Savunma Bakanlığı, 2023 mali yılı bütçesi kapsamında Bayraktar TB2’yi deneme amaçlı olarak devreye alacak ve Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri tarafından testlere tabi tutulacak.
Testlerin ardından Japonya’nın, yüksek adetlerde Bayraktar TB2 SİHA siparişi vermesi ve hatta bu alanda BAYKAR ile iş birliği gerçekleştirmesi bekleniyor.
Japon basınına göre; Japonya Savunma Bakanlığı, 2023 mali yılı bütçesi kapsamında Bayraktar TB2 SİH’yı deneme amaçlı olarak devreye alacak ve Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri tarafından testlere tabi tutulacak.”
Testlerin ardından Japonya’nın yüksek adetlerde BAYRAKTAR TB2 SİHA siparişi vermesi ve hatta bu alanda BAYKAR ile iş birliği gerçekleştirmesi bekleniyor.
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzukı Kazuhiro da, 1 Nisan’da BAYKAR’ı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya gelmişti.
Haluk Bayraktar ilk sinyali vermişti
Haluk Bayraktar ilk sinyali vermişti
BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, “Yakında ilk uçuşunu gerçekleştirecek TB3, Japonya’nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak. İHA’nın katlanabilir kanatları, bir taşıyıcının sabit kanatlı uçaklardan daha fazla İHA barındırmasını sağlayacaktır. Japonya, mümkün olan en kısa sürede silahlı insansız hava araçları edinmelidir.” ifadelerinde bulunmuştu.
Öte yandan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi SUZUKI, geçtiğimiz hafta BAYKAR’ı ziyaret ederek BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya gelmişti.
MQ-9 Reaper de test edilecek
Savunmasanayist’in haberine göre Japonya, TB2’nin yanı sıra ABD üretimi MQ-9 Reaper SİHA’sını da test edecek.
Bütçe pastasında İHA’ların pratik kullanım öncesi test süreçlerine 22 milyar yen tahsis edilecek.
Bununla birlikte, eğer Bayraktar TB2 Japon ordusu açısından testlerde başarılı kabul edilirse, Japon ordusunun Baykar ile yeniden masaya oturarak çok sayıda Türk SİHA’sı sipariş etmesi bekleniyor.
Izumo Sınıfı Japon Gemisi
Izumo sınıfı (22DDH), Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (JMSDF) ile hizmet veren helikopter gemileridir. DDH-183 Izumo, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya’nın filosundaki en büyük savaş gemisidir.
Sınıf, Japon Anayasası’nda saldırı platformlarının alınmasını yasaklayan sınırlar nedeniyle Japon hükûmeti tarafından çok amaçlı bir operasyon gemisi olarak tayin edilmiştir.
Başta uçak tamamlayıcısı olarak sadece yedi ASW helikopteri ve iki arama ve kurtarma (SAR) helikopteri planlanmaktadır. Diğer operasyonlar için 400 asker ve 50 adet 3,5 tonluk kamyon (veya muadili ekipman) da taşınabilir. Uçuş güvertesi, eş zamanlı iniş ve kalkışlara izin veren beş helikopter iniş noktasına sahiptir.
Askeri bir uzmana göre, JS Izumo 12 adet F-35B, 8 adet V-22 Osprey ve 8 adet ASW veya SAR helikopteri veya 14 adet daha büyük helikopter dahil olmak üzere 28’e kadar hava aracı taşıyabilmektedir.
Izumo sınıfı, seyir füzeleri, dronlar ve helikopterler, 2 adet Phalanx CIWS ve iki adet Üçlü 324 mm torpido tüpü dahil olmak üzere ses üstü ve ses altı tehditlerle mücadele kapsamında 2 x 11 Hücreli SeaRAM füzeleri ile donatılmıştır.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.