Fly BVLOS Technology firması tarafından Türkiye’de tamamen öz sermaye ile tasarlanan ve geliştirilen, 25 Nisan 2022’de İngiltere’ye ihraç edilen Türk insansız hava aracı olan Jackal’ın SİHA versiyonu tanıtıldı
İnsansız hava teknolojisinde sayılı ülkeler arasında giren Türkiye’nin, İngiltere’nin deneme yaptığı helikopter SİHA’sında da imzası bulunuyor. Türk şirketinde katkı sağladığı helikopter SİHA, güdümlü füze atabiliyor.
Jackal SİHA, Ekim 2022’de Thales firması tarafından geliştirilen Martlet/LMM (Lightweight Multirole Missile/ Hafif, Çok Rollü Füze) füzesi ile test edilmeye başlandı. İngiltere’de gerçekleştirilen atış denemeleri başarıyla sonuçlandı. Fly BVLOS Technology firmasının da bünyesinde yer aldığı Fly X Technology firması, Jackal’ın yeni versiyonlarını geliştirmeye devam ediyor.
Türkiye, insansız hava aracı teknolojisinde sayılı ülkeler arasına girmeyi başardı.
Bu kapsamda yerli ve milli savunma sanayii adımlarıyla dünyaya örnek oluyor.
İngiltere ise, dünyada söz sahibi olan Türkiye’ye rakip olmaya çalışıyor.
Ancak denenen helikopter SİHA’da Türkiye’nin katkısının da yer alması dikkat çekti.
İngiltere’nin denediği SİHA’nın Çakal kanat açıklığı açıklığı 5 metre ve 2 Martlet füze taşıyabiliyor.
Planlanan program kapsamında; 6 hafta içerisinde iki adet Jackal İHA üretildi ve 2 adet Hafif, Çok Rollü Füze ile denemelere başlandı. Birleşik Krallık Rapid Capabilities Office (Hızlı Yetenekler Ofisi) tarafından desteklenen füze atış denemeleri başarıyla sonuçlandı.
Jackal SİHA’da bulunan LMM füzesi, 13 kg ağırlığa 1,3 m uzunluğa ve 6 km menzile sahip. Lazer mesafe bulucu ile hedef mesafesi tespiti yapabiliyor. Aynı zamanda değiştirilebilir tasarımı ve donanımı sayesinde kısa sürede farklı füzelere göre de yazılım ve donanımsal olarak uyumlandırılabiliyor.
SİHA, havadan tank ve diğer yer hedeflerini ya da helikopter benzeri hava hedeflerini vurabiliyor.
8 motorla dikey iniş ve kalkış yapabilen Jackal, üzerinde yer alan 4 adet EDF motoru ile yüksek hızlara ulaşabiliyor. Jackal 15 kilogram yük taşıyabiliyor ve 100 kilometre menzile ulaşabiliyor.
İlerleyen süreçte yeni versiyonları ile yük taşıma ve menzil kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Jackal SİHA askeri tesislerin, kritik devlet kurumlarının, köprü ve havalimanı gibi yerlerin yakın hava desteği ve savunmasında kullanılacak.
Muharebe alanında askeri birliklere ani hava desteği yapabilecek ve tehlikeli bölgelerde kısa menzilli hava savunması ve yakın hava desteği görevi de üstlenecek.
Jackal Helikopterde Türk imzası
Her ne kadar İngiliz basınında yer almış olmasa da, SİHA’da Türkiye imzası var.
Ankara merkezli Fly BVLOS Technology ile İngiliz Maxwell Innovations, ana şirket Flyby Technology’ye katkı sağladı.
Şimdiye dek helikopter benzeri araçlardan ağır mühimmat atışında stabilite/denge güçlüğü varken; Çakal, alçak irtifada, ya da düşman hattı gerisindeki hedefler için bu soruna çözüm bulundu.
Yerli sermaye ile kurulmuş Türk şirketi Fly BVLOS Technology
Maxwell Innovations İTÜ kökenli ortakları olan tamamıyla yerli sermaye ile kurulmuş ve yerli sermaye ile fonlanmaya devam eden bir Türk şirketidir.
Havacılık ve teknoloji alanında uzun yıllardır faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca Çakal İHA platformunu Flybvlos için geliştiren firmadır.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.