TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY Modüler Güdümlü Mühimmat’ın ilk atış testi Sinop’tan başarıyla gerçekleştirdi.
2021 yılında gerçekleştirilen IDEF’21 Fuarı esnasında TÜBİTAK SAGE, KUZGUN Modüler Güdümlü Mühimmat Ailesi’ni ilk kez tanıtmıştı. Katı Yakıtlı (KY), Serbest Süzülen (SS) ve Turbojet Motorlu (TJ) olmak üzere 3 üyeye sahip 40km den 180+km kadar menzile sahib KUZGUN Ailesi’nde test dönemi başladı.
KUZGUN Mühimmatının birbirinden farklı modüler harp başlıkları ile donatılmış, itkili-itkisiz, kanatlı-kanatsız olmak üzere çeşitli uçuş kombinasyonlarına sahip, 9 farklı modelinin geliştirilmesi planlanmaktadır.
KUZGUN INS, INS/GPS, LAB, IIR, Radar vb. modüler arayıcı güdüm başlıkları ve termobarik, çukur imlalı, parçacık etkili, genel maksat harp başlıklarını kullanabilecek.
100 kg’ya yakın ağırlığı, farklı güdüm ve harp başlığı seçenekleriyle KUZGUN-SS; En başta AKINCI ve AKSUNGUR gibi İHA’ların yanında F-16, Hürkuş ve gelecekteki KIZILELMA MİUS ve Hürjet gibi platformlarda kullanılabilecek. Modüler ve maliyet etkin olması onu Türk Hava Kuvvetleri’nin kabiliyetlerinde önemli bir kuvvet çarpanı yapacak. KUZGUN’un hedef profilinde askeri birlikler, hafif/ağır zırhlı araçlar, hareketli hedefler, askeri kamp, hareketli su üstü hedefleri, ve sığınaklar yer alıyor.
KUZGUN Modüler Müşterek Mühimmat
Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmat (MMM), Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen, sevk ve seyrüsefer/güdüm yöntemleri ile harp başlığı açısından modüler, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, yüksek vuruş hassasiyeti ve düşük yanal hasara sahip yeni nesil 100 kg sınıfı ürün ailesidir.
insanlı/insansız hava araçları, deniz platformları ve kara araçlarıyla kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Çoklu atım ve sürü harekât kabiliyetli KUZGUN Mühimmatının hedef profilinde; Hareketli suüstü gemi ve botlar, askeri kamplar, hareketli askeri birlikler, sığınaklar, mağaralar, sabit ve hareketli hava savunma bataryaları, hafif zırhlı araç ve konvoylar bulunmaktadır
TÜBİTAK SAGE Kuzgun Mühimmatı Çeşitleri
KUZGUN-KY (Katı Yakıt Roket Motorlu)
75 kg ağırlık ve 10 kg harp başlığıyla KUZGUN-KY, ailenin en hafif üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Başlarda kara ve deniz platformları ağırlıklı olarak lanse edilen KUZGUN-KY’nin SİHA’lara da entegre edileceği görülüyor. 0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifadan 40+ km menzile ulaşabilen KUZGUN KY, kara ve deniz araçlarından irtifa ve hız farkından dolayı bir miktar daha düşük bir menzile sahip olacaktır. Hedefe azami varış süresinin 1 dakika olması azami menzil de hesaba katıldığında KUZGUN-KY’nin uçuşun önemli bir kısmında süpersonik hızlarda uçacak.
Kara ve Deniz sistemlerinden atılarak 40+ km menzile ulaşabilen katı yakıt motorlu sürümü
KUZGUN-TJ (Turbojet Motorlu)
KUZGUN-TJ’nin hangi platformdan test edileceği konusunda herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor. KUZGUN-KY’ye göre daha ağır Modüler 25-60kg bir harp başlığı taşıyan 100 kg’lik KUZGUN-TJ için Termobarik ve Parçacıklı harp başlığı seçenekleri bulunuyor. TEKNOFEST 2022 sırasında edinilen bilgiye göre aynı zamanda KUZGUN TJ için çift modlu arayıcı başlık geliştirme çalışmaları devam ediyor. TÜBİTAK SAGE’nin üzerinde çalıştığı çift modlu arayıcı başlık IIR ve lazer güdümlerini bir araya getirecek.
SİHA’lar ve kara/deniz platformlarından ek olarak helikopterlerden de atılabilecek KUZGUN-TJ, helikopterler için de yeni bir hafif stand-off seçeneği olarak ele alınabilir. Helikopterlerin çok düşük irtifalarda ve hızlarda atış yapmasından dolayı helikoptere konuşlu KUZGUN-TJ’de booster kullanılacaktır. 0.2 Mach hızda ve 20000 ft irtifadan atıldığında 180 km azami menzile sahip KUZGUN-TJ 60 dakikalık bir azami varış süresine sahip. Seyir füzeleriyle benzer uçuş karekteristiklerine sahip olacak KUZGUN-TJ’nin hedefe varış süresinin izlenen uçuş rotasına göre önemli ölçüde değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.
Karada, Denizden ve Havadan atılarak 180+ km menzile ulaşabilen Turbojet motorlu sürümü hedefi sapma payı 1-10 metredir.
KUZGUN-SS (Serbest Süzülen)
EFES-2022 tatbikatında Defence Turk tarafından KUZGUN-SS mühimmatının AKSUNGUR SİHA’ya entegre edilerek test edilmesinin planlandığı bilgisi edinilmişti. İtkisiz bir mühimmat olan KUZGUN-SS, itki sisteminin yokluğundan dolayı oluşan ağırlık boşluğunu ek harp başlığı ile dengeliyor, KUZGUN-TJ gibi 14 kg’lik harp başlığı modülü kullanan KUZGUN-SS’de iki adet 14 kg’lik harp başlığı (toplam 28 kg) bulunuyor.
SİHA’ların yanında booster ile karadan/denizden atılabilecek KUZGUN-SS, 0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifadan 40 km menzil ve 2 dakikalık varış süresine sahip olacak.
Karadan ve Havadan atılarak 40+ km ile 110+ km menzile ulaşabilen Serbest Süzülen sürümü ( bu sürüm atılan sistemin hızına bağlı olarak menzili değişmektedir.)
Hedef Tipleri
- Ağır Zırhlı Hedefler-
- Hafif Zırhlı Hedefler-
- Yayılı Hedefler-
- Hava Savunma Sistemleri-
- Gömülü Hedefler-
- Mağaralar-
- Hareketli Hedefler-
- Suüstü Hedefler-
UÇUŞ Seçenekleri
- Serbest Süzülüm (KUZGUN-SS)-
- Turbojet Motorlu (KUZGUN-TJ)-
- Katı Yakıtlı Roket (KUZGUN-KY)-
Harp başlığı seçenekleri
- Parçacıklı-
- Delici (Çukur İmlalı)-
- Termobarik-
- Genel Maksat-
Güdüm Seçenekleri
- Ataletsel Navigasyon Sistemi –
- Küresel Konumlandırma Sistemi (CRPA/Anti-Jamming özellikli)-
- Veri Bağı-
- Lazer Arayıcı Başlık-
- IIR/CCD Arayıcı Başlık-
- mmW Radar-
UÇUŞ MENZİLLERİ
Muharip Uçak (40.000 ft, 0.9M ile bırakma)
- 180+ km (Turbojet Motorlu) KUZGUN-TJ
- 110+ km (Serbest Süzülen) KUZGUN-SS
Silahlı İnsansız Hava Aracı (TİHA/SİHA)
- 180+ km (Turbojet Motorlu) KUZGUN-TJ
- 40+ km (Serbest Süzülme) KUZGUN-SS
Karadan / Denizden
- 100+ km (Ek Fırlatma Motoru Süzülen) KUZGUN-SS
- 180+ km (Ek Fırlatma Motoru TJ Motorlu) KUZGUN-TJ
- 40+ km (Dahili Katı Yakıtlı Roket Motoru) KUZGUN-KY
Mühimmat | KUZGUN-SS | KUZGUN-TJ | KUZGUN-KY |
Menzil | 110+ km/40+ km/100+ km* | 180+ km* | -/-/40+ km |
Harp Başlığı | 60 kg | 30 kg | 30 kg |
Hedeften Sapma Oranı (CEP) | 1-10 m | 1-10 m | 1-10 m |
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.