Asya – Pasifik’teki Sular Durulmuyor
Savunma Sanayii

Asya – Pasifik’teki Sular Durulmuyor

Çin’in Tayvan üzerinde hak iddia etmesinden doğan gerilim günden güne şiddetini artırıyor. Asya – Pasifik bölgesi; ABD, Çin ve Rusya için stratejik bir bölge durumunda. Çin’in Tayvan üzerindeki hak iddiası sonucunda düzenlenen askeri tatbikatlar ve Güney Kore’nin düşman kardeşi olan Kuzey Kore’nin birbiri ardına yaptığı balistik füze ateşlemeleri Tayvan’a komşu olan ve ABD ile yakın ilişkiler içerisinde olan Japonya’yı da gerilimin içine alıyor.

Tayvan’ın bağımsızlık mücadelesi yıllardır dünya gündeminde önemli bir yer sahibi. Çin’den ayrılan Tayvan, ABD’nin de desteğiyle Çin’e karşı direniyor. Tayvan’ı topraklarına dahil etmeye çalışan Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul ederse ABD bölgede Çin’e karşı önemli bir pozisyon elde etmiş olacak. ABD, Asya – Pasifik’teki birçok ülke ile savunma anlaşmaları yaparak ve Japonya’nın kendi savunma sanayiini kurmasına “izin vererek” Çin çevresindeki ülkelerle yaptığı güvenlik ablukasını artırıyor.

G7 ülkesi olan Japonya, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta Ukrayna’nın yanında olduğunu söylerken Rusya’ya da yaptırımlar uyguladı. Rusya ise Çin’in Tayvan üzerindeki hak iddiasında Çin ile ortak askeri tatbikatlar düzenleyerek Çin’in yanında olduğunu gösterdi. Çin, Rusya – Ukrayna savaşında her ne kadar “barışçıl” bir politika izlediğini söylese de Rusya meselesinin Tayvan meselesiyle benzerliği Çin’in tarafsızlığına gölge düşürüyor. Kritik bir öneme sahip olan Asya – Pasifik bölgesi tarafların askeri tatbikatlarını artırmasına sebep olurken savunma harcamalarında da ciddi bir artışa yol açıyor. 

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri savaş sebebiyle Rusya’ya karşı yaptırımlarını her fırsatta dile getiriyorlar. C4Defence’te de yer aldığı üzere geçtiğimiz ocak ayında bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida güvenlik sorunlarını ele almıştı. Görüşmede, Japonya ve NATO’nun Çin, Kuzey Kore ve Rusya – Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklanan güvenlik tehditleri karşısında birlik ve kararlılık içinde kalması gerektiği ele alınırken NATO ve Japonya ilişkileri derinleşmişti. Ukrayna’ya desteğini sürdüren Japonya’ya karşı Rusya, geçtiğimiz mart ayında Japon Denizi’nde askeri tatbikat düzenledi. Rusya’nın Pasifik Filosu tatbikatı Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın Ukrayna’yı ziyaretinden bir hafta sonra gerçekleşti. 

Rus ordusu Uzak Doğu’daki faaliyetlerini günden güne artırırken geçtiğimiz günlerde Kishida’ya suikast girişimi gerçekleştirildi. Kishida’nın Wakayama kentindeki Saikazaki limanında yapacağı konuşmanın hemen öncesinde atılan bir sis bombası paniğe neden olmuştu. Şüpheli göz altına alınırken konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken geçtiğimiz Salı günü Kishida ile bir araya geldi. Blinken ve Kishida, G7’nin ve ABD-Japonya İttifakının barış, güvenlik ve refahın desteklenmesindeki önemini bir kez daha ele aldılar. Hiroşima’da yapılacak olan G7 Liderler Zirvesini ve Japonya’nın ekonomik güvenliği desteklemek üzere G7’deki liderliğini ele aldılar. Blinken Kishida’yı Japonya-ROK ikili ilişkilerinde son dönemde kaydedilen ilerleme dolayısıyla tebrik etti.  Ayrıca Japonya’nın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği destek için de Kishida’ya teşekkür etti. 

Japonya ise tehditler karşısında savunma harcamalarına devam ediyor. Bu kapsamda Japonya, geçtiğimiz hafta uzun menzilli füzelerin geliştirilmesi için sözleşme imzaladı. Satın alma planı Japonya’nın, Çin, Kuzey Kore ve Rusya’dan gelebilecek potansiyel tehditleri caydırmak için askeri gücünü önemli ölçüde artırmaya çalıştığını gösteriyor. 

Pasifik’teki gelişmeler sadece Japonya’da değil birçok Pasifik ülkesinin tehdit algısını etkileyerek ülkeleri savunma harcamaları yapmaya itiyor. Endonezya şubat ayında Lockheed Martin üretimi C-130J-30 Super Hercules taktik hava aracının ilkini teslim almıştı. Endonezya C-130’ları Pasifik çevresinde askeri ve barışı koruma desteği sağlamak için kullanıyor. Endonezya savunma sistemlerini güçlendirmeye çalışırken aynı zamanda diplomatik açıdan da güç kazanmak için Fransa ile ilişkilerini artırıyor. Nitekim bu kapsamda Endonezya Savunma Bakanı geçtiğimiz yılın sonunda düzenlenen INDO Defence fuarının hemen ardından Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile bir araya gelerek iki ülke arasında kurulan yakın bağları pekiştirdi.  Endonezya’nın yanı sıra Malezya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Hindistan gibi birçok Asya – Pasifik ülkesinin yaptığı savunma yatırımları C4Defence haberlerinde yer almıştı.

Çin’in Tayvan açıklarında yaptığı askeri tatbikatlar, Rusya – Ukrayna savaşının Pasifikte oluşturduğu gerilim ve Japonya’nın Avrupa ülkeleri ile kurduğu yakınlık Pasifik sularındaki dalgaların şiddetini artırıyor. ABD ile yakın ilişkilerinin yanı sıra Japonya, İngiltere ve İtalya ile altıncı nesil savaş uçağı geliştiriyor. Japonya’nın bu tutumu Pasifik’teki güvenlik konularına ilişkin Avrupa ülkeleriyle de ilişkilerini güçlendirme çabasına işaret ediyor. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ederek sizlere aktarmaya devam edeceğiz. 

Leave feedback about this