Pakistan, Baykar Teknoloji tarafından üretilen Akıncı taarruzi insansız hava aracını (TİHA) satın alan ilk yabancı ülke oldu.
Pakistan merkezli sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda, “Pakistan Hava Kuvvetleri, yakın zamanda Türkiye’den çok sayıda AKINCI ve BAYRAKTAR TB2 SİHA satın aldı ve kaynaklara göre HENSOLDT’un ARGOS II FLIR ve Prec ISR GaN AESA Radarı ile donatılacaklar.” ifadelerine yer verildi.
Pakistan ordusundan pilotlar geçen yıl Akıncı TİHA eğitimi almıştı. Akıncı TİHA’nın Pakistan’ın yanı sıra Azerbaycan’a da satılması planlanıyordu.
Baykar Teknoloji’de yer alan bilgiye göre, Bayraktar TB2’den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olacak ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabiliyor. Akıncı ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olmasının yanı sıra kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunuyor.
Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra ediyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapıyor. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edebiliyor. Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabiliyor.
Bayraktar AKINCI üzerinde ASELSAN’ın AESA radarından başka bir sistemin kullanılacağı da ilk defa açıklanmış oldu.
BAYKAR Teknoloji, Ocak ayında yaptığı bir paylaşımda AKINCI TİHA’nın ihracatına yönelik ilk imzaların atıldığını ve ilk teslimatın 2023’te gerçekleşeceğini duyurmuştu. Yapılan paylaşımda hangi ülkenin olduğu belirtilmezken diğer yandan TB2 SİHA’ların da 16 ülkeye satışının gerçekleştiği iddia edilmişti.
Ancak perde arkasında kalan bu ülkenin kim olduğu ortaya çıktı. Pakistan Hava Kuvvetleri, Facebook, Instagram ve YouTube hesapları üzerinden yaptığı bir paylaşımda, ülkenin Hava Kuvvetlerinin geçmişten günümüze nasıl bir gelişim süreci geçirdiğini ve şu anda hangi noktada olduğunu gösteren bir video paylaştı.
Paylaşımın 3.12 ila 3.25’inci dakikaları arasında AKINCI TİHA ve TB2 SİHA’ya yer verildi.
AKINCI TİHA’nın yurt dışına ihraç edildiği ilk ülke ise Pakistan oldu. BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar 19 Aralık’ta yaptığı açıklamada ise AKINCI TİHA’nın toplamda beş ülkeye ihraç edildiğini açıkladı. AKINCI TİHA’nın Pakistan’ın dışında hangi ülkeye ihraç edildiği bilinmiyor.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve AKINCI’ya entegre edilen GÖKÇE Yeni Nesil Güdüm Kiti, dün yapılan test atışında hedefini yüksek hassasiyetle vurdu.
İlk atışı Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan ve Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-İHA 16 Aralık’ta yapılan atış testinde 100 km üzerindeki hedefi başarıyla vurmuştu.
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci 18 Aralık’ta ÇAKIR seyir füzesine ilişkin yaptığı açıklamada, ÇAKIR’ın ilk test atışının bu sene sonunda AKINCI TİHA’dan yapılacağını söyledi. Murat İkinci, ÇAKIR’ın KIZILELMA’da da kullanılacağını sözlerine ekledi.
AKINCI TİHA 2 Temmuz’da yerli olarak geliştirilen ve ilk kez bir İHA’dan atılan LGK-82 (Lazer Güdüm Kiti) ile gerçekleştirdiği test atışında hedefi tam isabetle vurmuştu.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.