Avrupa Komisyonu ve İsveç dönem başkanlığının düzenlediği uluslararası bağışçılar konferansına, AB ve üye ülkeler, BM Kalkınma Programı başta olmak üzere BM örgütleri, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi önemli finans ve yatırım kuruluşları ve birçok ülke katıldı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson tarafından açılan konferansa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video mesajla katıldı.
6 Şubat’ta yaşanan depremlerin yarattığı yıkım ve toparlanma ile yeniden inşa süreçlerine ilişkin öncül değerlendirmeler, ilkeler ve önceliklerin ele alındığı konferansta kurumlar ve ülkeler, Türkiye ve Suriye’ye ayrı ayrı bağışlarını açıkladılar.
Leyen’in konferansın kapanışında yaptığı açıklamaya göre, iki ülke için toplanan para 7 milyar euro oldu.
Bu paranın 6 milyar 50 milyonu Türkiye’ye, 950 milyonu ise Suriye’ye aktarılacak.
Türkiye’ye 4,3 MİLYAR EURO KREDİ, 1,75 MİLYAR EURO HİBE
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Brüksel’deki Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nda taahhüt edilen miktarın yaklaşık 4,3 milyar eurosunun uygun kredi, 1 milyar 750 milyon eurosunun da hibe olduğunu belirterek, “Şu anda geçici barınma ihtiyacı devam ediyor.
Acil ihtiyaçlar var. Bir kısmı bunlara harcanacak, kendileri ile de görüştük ve onların bir an önce gönderilmesinde fayda var.” dedi.
Hibe olarak ise 1.75 milyar euro verilecek.
Bu kapsamda Dünya Bankası 1.78 milyar euro, EBRD 1.5milyar euro, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası 500 milyon euro ile en çok yardım ilan eden kuruluşlar oldu.
Avrupa Komisyonu’nun 1 milyar euro verdiği konferansta AB, hem üye ülkeler hem de kuruluşlarla birlikte toplam 3.3 milyar eurolukbir bağış verdi.
Almanya, önceki yardımlarıyla birlikte toplamda 240 milyon Euro bağışta bulunurken Hollanda, İsveç ve Fransa gibi önde gelen ülkeler de ortalama 50 milyon Euro civarında yardım açıkladı.
AB yetkilileri, bu konferansta açıklanan bağışların ötesinde de deprem sonrası yaraların sarılması sürecinde yardımların devam edeceğini, başta üyelik öncesi fonlar (IPA) ve Suriyeli mültecilere için yapılan mali yardımların da yeniden düzenleneceğini ve yeniden inşa sürecinde kullanılabileceğini kaydettiler.
Türkiye’nin harekete geçirebileceği bir başka olanak da Avrupa Dayanışma Fonu.
Yapılan Yardım Okyanusta bir damla mı?
Konferans öncesi yapılan değerlendirmelerde Türkiye’de yaklaşık 14 milyonu insanı etkileyen, 11 kentte çok büyük oranda yıkıma neden olan afet için sağlanması gereken bağış oranın 10 milyar Euro’ya yakın olması öngörülüyordu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, başta AB olmak üzere uluslararası toplum tarafından sağlanan yardımdan memnun olduğunu ancak bu sürecin sürdürülebilir bir anlayışta devam etmesini beklediklerini kaydetti.
UNDP ve Dünya Bankası’nın hazırladığı rapora göre, ilk değerlendirmelerin Türkiye’nin uğradığı yıkımın 103.6 milyar euroluk bir yatırım gerektirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, böyle bir sorunun sadece uluslararası dayanışma ve destekle çözümlenebileceği mesajını verdi.
AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Verhalyi de böyle büyük bir yatırım gerektiren yıkım karşısında 6 milyar euroluk bağışın “okyanusta bir damla” gibi görünebileceğini kaydederken, “Ama öyle değil. Burada sağlanan desteğin bundan sonraki süreçte çok önemli bir katkısı olacak” ifadelerini kullandı.
“Kış sürerken, milyonlar şu anda evsiz (durumdalar) ve çadırlarda yaşıyorlar” diyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Yeniden yapılanma için seferber olmamız lazım. Evler, okullar ve hastaneler depreme karşı en yüksek güvenlik standardında yeniden inşa edilmeli.
Su, sanitasyon ve diğer önemli altyapı tesisleri onarılmalı. Kamu hizmetleri ve işletmeleri yeniden başlamak için sermayeye ihtiyaç duyuyor; bu sayede insanlar geçimlerini sağlayabilirler” ifadelerini kullandı.
Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Bağışçılar Konferansına video konferans bağlantısında “Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor” demişti.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.