ABD Türkiye’ye 259 milyon dolarlık F-16 onayı
Savunma Sanayii

ABD Türkiye’ye 259 milyon dolarlık F-16 onayı


ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 savaş uçakları için taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi.

ABD ve Türkiye arasında F-16 savaş uçakları ile ilgili görüşmeler devam ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı F-16 savaş uçakları için taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına onay verdi.

Konuya yakın kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın radarları ve aviyonikleri içeren modernizasyon kitlerinin satışı için resmi bildirimi bugün Kongre’ye ileteceğini aktardı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “ABD ve Türkiye’nin derin savunma ve güvenlik bağları var ve NATO‘nun birlikte çalışabilirliği için Türkiye kritik bir önceliğe sahip olmaya devam ediyor” dedi.

ABD Türkiye’ye 259 milyon dolarlık F-16 onayı
ABD Türkiye’ye 259 milyon dolarlık F-16 onayı

Kongre, söz konusu kitlerin satışına yeşil ışık yakması halinde yıllar sonra Türkiye’ye yönelik ilk büyük askeri satışa onay vermiş olacak. Söz konusu modernizasyon kitleri, Türkiye’nin ABD’den Ekim 2021’de talep ettiği 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçakları ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti talebinden ayrı olarak yapıldı.

Aviyonik sistemleri olarak: Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (AGCAS) kabiliyetine sahip Operasyonel Uçuş Programı (OFP) aviyoniklerinin yazılım yükseltmelerini ve Link-16 diye de bilinen Çok Fonksiyonlu Veri Dağıtım Sistemi Block Upgrade II (MIDS BU II)’nin entegrasyonunu sağlamak için donanım değişikliklerini içeren savunma ürünlerini ve hizmetlerini kapsıyor.

Link-16 nedir?

Link-16, taktik veri bağlantısı (TDL) olarak da bilinen bir askeri telsiz ağı olup, NATO ve müttefik ülkelerce kullanılıyor.


Bu ağ, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), gemiler ve karadaki birlikler arasında taktiksel bilgi paylaşımı sağlıyor.

Link-16, yüksek hızlı veri aktarımı, otomatik veri yenileme, dinamik yönlendirme ve geniş kapsama alanı gibi özellikleri ile biliniyor. Bu kabiliyet; hava savunma, hava saldırısı, deniz savaşı ve diğer taktiksel operasyonlarda kullanılabilen bir dizi iletişim modu sunuyor.

Link-16 nedir?
Link-16 nedir?

TÜRKİYE NEDEN F-16 UÇAĞI VE MODERNİZASYON KİTLERİ ALMAK İSTİYOR?


F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetlerinin asli unsuru niteliğinde olup ana vurucu gücünü teşkil ediyor. 1987 ile 2012 yılları arasında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nden 270 adet çeşitli modellerde F-16 uçakları satın aldı. Halihazırda Türkiye, ABD ve İsrail’den sonra en fazla F-16 uçağına sahip ülke konumunda.

Başta terörle mücadele olmak üzere karşılaştığı güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye, söz konusu uçakların en aktif kullanıcılarından biri oldu. Dolayısıyla Türk Hava Kuvvetlerinin uçak üzerinde ciddi bir deneyime ve bilgi birikimine sahip olması, yeni ve gelişmiş F-16’ların hizmete alınmasını rasyonel bir seçim kılıyor.

Diğer taraftan, Türkiye’nin envanterindeki F-16 uçaklarının birçoğunun eskimeye yüz tutması yeni uçak tedarikini gerektiriyor. Türkiye’nin F-16 envanteri Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarından oluşuyor.

Türkiye’nin F-16 filosunun büyük kısmının (Blok 30 ve Blok 40 konfigürasyonlarında 160 uçak) 1987 ile 1995 yılları arasında hizmete girdiği düşünüldüğünde durum daha net anlaşılabilir. Hava kuvvetlerinin en modern F-16’sı olan Blok 50+ uçakları ise yaklaşık 10 yıldır hizmette bulunuyor.


Dolayısıyla beşinci nesil uçakların bazı özelliklerine de sahip olan en yeni model F-16 Blok 70 satın alınmak isteniyor.

Benzer şekilde, Türk savunma sanayisinin de F-16 uçaklarıyla uzun bir geçmişi bulunuyor. Türk firmalar geçtiğimiz yıllarda uçaklara yapısal ve aviyonik modernizasyon programları uyguladı. Bu şekilde uçakların uçuş ömürleri uzatıldı ve daha modern ekipmanlarla donatıldı.

Diğer taraftan, Türkiye’nin 1987 ile 1995 arasında alımını yaptığı 160 F-16’nın ilk 8 uçağı hariç kalanının Türkiye’de üretildiği de belirtilmelidir. Benzer şekilde Mısır’a ihraç edilen 46 F-16, 1993-1995 yılları arasında Türkiye’de üretildi. Ayrıca, Türkiye geçtiğimiz 20 yıl içinde Pakistan ve Ürdün’e ait F-16’ların modernizasyonunu da gerçekleştirdi.

Türkiye, yeni uçakların yanında 79 adet modernizasyon kiti de talep ederek, elindeki diğer F-16’ları Blok 70 seviyesine kendisi yükseltmeyi amaçlıyor.

Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

TÜRKİYE NEDEN F-16 UÇAĞI VE MODERNİZASYON KİTLERİ ALMAK İSTİYOR?
TÜRKİYE NEDEN F-16 UÇAĞI VE MODERNİZASYON KİTLERİ ALMAK İSTİYOR?

ABD’nin F16 kararı sonrası Yunan medyası: Kaybettik

ABD’nin 2023 savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısının son halinden, Temsilciler Meclisince Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandırmak üzere konulan maddeler de çıkarıldı. ABD’nin bu hareketi sonrası Türkiye’ye F16 satışında yeşil ışık yakması Yunan basınında birinci gündem maddesi oldu. Manşetten verilen haberde, ülkede hayal kırıklığı yaşandığını belirterek, “Yunan lobisi, aylardır uğraştığı Türkiye’ye F-16 satışını engelleme girişini kaybetti” sözlerinin dolaştığını ifade etti.

Leave feedback about this