Rusya’dan Amiral Evmenov, şu anda yapım aşamasında olan ve gelecekte yapılması planlanan tüm fırkateyn ve korvetlerin Zircon hipersonik füzeleriyle donatılacağını doğruladı.
Bununla birlikte Amiral Evmenov Donanmanın Oniks ve Kalibr seyir füzelerine güvenmeye devam edeceğini de vurguladı. Bu füzeler çeşitli operasyonel ortamlarda sağlamlıklarını ve güvenilirliklerini kanıtladılar ve dolayısıyla Donanma’nın cephaneliğinin ayrılmaz bir parçası olmaya devam edecekler.
Katı yakıtlı bir güçlendirici tarafından ateşlenen bu füze, scramjet motoru onu hipersonik menzile itmeden önce süpersonik hızlara ulaşıyor. Ortalama 400-450 km menzili ile operasyonel kabiliyetleri oldukça geniş. Bununla birlikte, 2017 yılında Rus kaynaklarınca vurgulandığı üzere, yakıt teknolojisindeki gelişmeler 1.000 km’ye kadar bir menzil potansiyeline işaret ediyor.
Zircon’un belirleyici özelliklerinden biri de gizliliği. Hipersonik hızlarda seyrederken, bir plazma bulutu oluşturarak, plazma gizlilik etkisi olarak bilinen bir fenomen ile radarların çoğundan etkili bir şekilde korunuyor. Ayrıca bu gizlilik, füzenin yerleşik radarını ya da kızılötesi arayıcı başlığını da gizleyebildiği için çift yönlü bir etkiye sahip. Bu füze denizaltılar, su üstü gemileri ve gelişmekte olan kara tabanlı sistemleri içeren çeşitli fırlatma platformlarına uyarlanabiliyor.
Zircon füzelerinin Rusya’nın savunma stratejisindeki önemini daha da vurgulayan Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubat ayında yaptığı açıklamada, denizden fırlatılan Zircon hipersonik füzelerinin ülkenin silahlı kuvvetlerine toplu teslimatının 2023 yılında başlayacağını duyurdu.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.