Zırh ve denizaltı çeliği konusunda Türkiye’ye bağımsızlık kazandıran OYAK Grubu, dünyanın en dayanıklı metalini Manisa’da üretiyor. Milli Denizaltı (MİLDEN) projesi çerçevesinde tasarlanan yeni gemilerde OYAK’a bağlı Miilux Oy tesislerinde imâl edilen HY-100 çeliği kullanılacak.

Savunma sanayiindeki en zorlu alanlardan biri olan denizaltı çeliği için Türkiye kritik bir virajı daha döndü. OYAK, denizaltı çeliği HY-100’ü milli imkanlarla üretti. Denizaltı çeliği üretimini ‘hata kabul etmeyen özel bir iş’ olarak niteleyen uzmanlara göre bu ürünün yerli imkanlarla geliştirilmesi altın değerinde.
Üretimi sırlarla dolu olan ve yüksek teknoloji gerektiren bu tip bir çeliği daha önce Türkiye’ye hiçbir ülke satmıyordu. Ereğli Demir-Çelik fabrikalarının da sahibi olan Oyak Grubu, ısıl işlem çeliği üretiminde uzmanlaşmış Finlandiya merkezli şirket Miilux’u 2019 yılında satın aldı. Böylelikle yüksek dayanıklılık özelliğine sahip çelik üretimi için gereken teknoloji Türkiye’ye transfer edildi.
Türk savunma sanayiinin son yıllarda kendini en çok gösterdiği alanlardan biri de kritik ihtiyaçların yerli ve milli imkanlarla karşılanması konusu oluyor. Ağırlıklı olarak platformlar üzerinden süreç ele alınsa da aslında arka planda son derece önemli bileşenler için yurt dışına bağımlılığın sona ermesi adına ciddi çaba sarf ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen IDEF’23 Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen HY-100 denizaltı çeliği kesiti de bu dönüşümün kilometre taşlarından biri.
Denizaltı çeliği meselesi aslında bu alanın en çetrefilli konularından. Çok yüksek teknoloji gerektiren bu alanda Türkiye ihtiyacını bugüne kadar Avusturalya başta olmak üzere hep başka ülkelerden karşıladı.
Ankara’nın özellikle savunma sanayii ürünlerinde doğrudan ya da örtülü ambargolarla karşılaştığı bir sır değil. Türkiye’nin MİLGEM ve MİLDEM projeleri başta olmak üzere deniz platformlarını yerli/milli imkanlarla geliştirmek için ciddi çaba sarf ettiği bu dönemde çelikte dışa bağımlılığın ortadan kalkması yeni bir dönemin de habercisi.
ŞİRKETİN HEDEFİ BÜYÜK: HY-130
Daha önce HY-80 tipinde çeliği üreten Miilux Oy, Ar-Ge ekibinin çalışmalarıyla HY-100’ü başarıyla üretti ve metalin bir kesitini IDEF 2023’te sergiledi. Şirketin yakın gelecekteki hedefi ise HY-100’den daha yüksek dayanıklılığa sahip olacak HY-130’u üretmek.

Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na düz levhalar halinde getirilen HY-100 sacı, 1000 ton kapasiteli bükme tezgahında büküldükten sonra çeliğin geneline yüksek ısı verilerek kaynak işlemi yapılıyor.
HY-100 çeliği 100 metre derinlikte 12 metre mesafede patlayan 100 kilogramlık TNT’nin şiddetine dayanabiliyor.
REİS sınıfı 6 adet denizaltının yapımı sürüyor. Serinin ilk ürünü olan PİRİ REİS envantere girmeye hazırlanıyor. Bunun dışında Türkiye’nin 2019 yılınlda başlanan MİLDEN (Milli Denizaltı) projesi devam ediyor.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.