ARMA II’nin mobil Onarım Ve Kurtarıcı Aracı versiyonu ilk kez IDEF’TE
Fuar standında öne çıkan araçlar arasında, Türkiye‘nin ilk ağır sınıf insansız kara aracı ALPAR ve Türkiye‘nin ilk yerli motorlu 8×8 zırhlı aracı ARMA II yer alıyor. ARMA II’nin yeni varyantlarından olan ARMA II 8×8 Mobil Onarım ve Kurtarma Aracı ve AKREP II R Keşif ve Gözetleme Aracı da ilk defa bu fuarla tanıtılacaklar arasında yer alıyor.
ARMA II 8×8’in Mobil Onarım ve Kurtarıcı Aracı versiyonu, 720 hp gücünde bir motora sahip olup, muharebe sahasında birlikte görev yaptığı hasar görmüş, devrilmiş, batmış paletli ve tekerlekli zırhlı araçların kurtarılması, her türlü bakım, onarım ve çekerek kurtarma faaliyetlerinin icrası, zemin düzeltilmesi ve engellerin kaldırılması faaliyetlerini süratli bir şekilde yerine getirebilliyor.
Otokar’ın mevcut 8×8 araçları ile eşdeğer koruma seviyesine sahip olan araç, muharebe koşullarında araçları güvenli bir şekilde kurtarma görevi sırasında mürettebatını da en yüksek tehditlerden korumak için tasarlandı. Aracın önüne monteli dozer bıçağı ile; mevzi hazırlama, çukur ve hendek kapama gibi operasyonlar gerçekleştirebiliyor. Uzun ve yüksek kapasiteli bom vinci ile; zırhlı araçların kule ve güç grubunu en zorlu koşullarda kaldırabiliyor ve lojistik araçlarına aktarabiliyor.
Araca özel tasarlanmış kaldırma ve çekme donanımı sayesinde, birinci aksı eksik başka bir 8×8 aracı sahada çekerek, taşıyıcı bir treyler üzerine çıkartabilecek kapasiteye sahip. Yüksek kapasiteli ve uzun halatlı ana kurtarma vinci, sahada hasarlı araçları, uzun mesafeden güvenli bölgeye çekebiliyor. Otokar, ARMA II 8×8’in Mobil Onarım ve Kurtarıcı Aracı versiyonunu ilk defa IDEF 2023 fuarında sergiliyor.
Otokar’ın mevcut 8×8 araçları ile eşdeğer koruma seviyesine sahip olan araç, muharebe koşullarında araçları güvenli bir şekilde kurtarma görevi sırasında mürettebatını da en yüksek tehditlerden korumak için tasarlandı. Aracın önüne monteli dozer bıçağı ile; mevzi hazırlama, çukur ve hendek kapama gibi operasyonlar gerçekleştirebiliyor.
Uzun ve yüksek kapasiteli bom vinci ile; zırhlı araçların kule ve güç grubunu en zorlu koşullarda kaldırabiliyor ve lojistik araçlarına aktarabiliyor. Araca özel tasarlanmış kaldırma ve çekme donanımı sayesinde, birinci aksı eksik başka bir 8×8 aracı sahada çekerek, taşıyıcı bir treyler üzerine çıkartabilecek kapasiteye sahip. Yüksek kapasiteli ve uzun halatlı ana kurtarma vinci, sahada hasarlı araçları, uzun mesafeden güvenli bölgeye çekebiliyor.
Otokar‘ın standında ayrıca ARMA 6×6 Zırhlı Personel Taşıyıcı, AKREP II zırhlı aracının dizel versiyonu ve TULPAR paletli zırhlı muharebe aracı da sergilenecek. COBRA II’nin Zırhlı Acil Müdahale Ambulansı, COBRA II Zırhlı Personel Taşıyıcı ve URAL Zırhlı Personel Taşıyıcı gibi diğer sistemler de tanıtılacak.
Özellikle dikkat çekici olan bir başka yenilik ise Türkiye‘de ilk kez 30 mm kule sistemi üzerine tanksavar füze entegrasyonu yapılmış olmasıdır. MIZRAK, ARMA II aracı üzerinde sergilenecektir. Bu, yerli imkanlarla geliştirilen 30 mm topa sahip kule sisteminin tanksavar füze kabiliyetiyle güçlendirilmesi anlamına gelir.
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Türk ordusu ve güvenlik güçlerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki 40’tan fazla dost ve müttefik ülkede 33 bin askeri aracın görev yaptığını vurgulayarak, Otokar’ın Türkiye‘nin en deneyimli kara sistemleri şirketi olduğunu belirtti. Firma, sürekli kendini geliştiren ve yeniliklere öncülük eden anlayışıyla cirosunun yüzde 7’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır. Aynı zamanda Türk savunma sanayisine katkılarının devam ettiğini ve ülke ihracatına yönelik hedeflerinin olduğunu ifade etmiştir.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.