Milli Muharip Uçak Programı kapsamında geliştirilen KAAN Savaş Uçağı için Azerbaycan ile Türkiye arasında iş birliği gerçekleşti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN’ı 2028’de Türk motoruyla uçurmayı planladıklarını belirterek, “Bunun için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Türkiye’nin yerli ve ulusal savunma sanayi yolcuğunda yeni bir kilometre taşına daha gelindi. Yerli ve ulusal 5. jenerasyon savaş uçağı projemiz olan Ulusal Muharip Uçak için proje paydaşlığı yapıldı. İki dost ülke ortasında yapılacak olan iştirak ile MMU KAAN projesi çok daha süratli bir formda geliştirilecek.
TUSAŞ, Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile 2028’de Türk motoru ile havalanması beklenen milli muharip uçak KAAN’ı geliştirmek ve ortak üretimi için iş birliği protokolü imzaladı.
Azerbaycan MMU KAAN projesine ortak oluyor!
Gelen bilgilere nazaran dost ve kardeş ülke Azerbaycan, Türkiye’nin yerli ve ulusal 5. kuşak savaş uçağı projesi olan Ulusal Muharip Uçak KAAN’a ortak oldu. IDEF 2023 fuarı kapsamında Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ortasında yapılacak mutabakat ile iştirak kurulacak. Dost ülke ile yapılacak muahede sayesinde Azeri ve Türk mühendisler birlikte çalışacak.
Kısa mühlet evvel Teknofest etkinliğinde halkın huzuruna çıkan MMU KAAN projesi aslında birinci meyvelerini 2018 yılında verildi. Ortadan geçen kısa mühlet içerisinde MMU KAAN prototip hale geçti ve birinci testlerine başladı. Taksi testlerini ve motor çalıştırma testlerini muvaffakiyetle geçen MMU KAAN’ın 23 Aralık 2023 tarihinde birinci uçuşuna çıkması planlanıyor. Proje kapsamında Türkiye’nin birinci dünyanınsa F-35’ten sonra birinci aktif olarak misyon yapan 5. kuşak savaş uçağı olacak.
Ortak proje gerçekleştirilecek
Protokol ile Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN’ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere Azerbaycan ile ortak üretim konularındaki iş birliğinin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor.
Protokol aynı zamanda, KAAN Projesi kapsamında, Azerbaycan’da yerleşik kabiliyetlerin belirlenmesini, değerlendirilmesini, uygun değerlendirilen tesis ve/veya firmalarda üretim hazırlıklarının yapılmasını, üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve tecrübe paylaşımlarının yapılmasını amaçlıyor.
Bazı alt sistemler Azerbaycan’da geliştirilecek
Çalışma gruplarının karşılıklı ziyaret ve görüşmeleri sonrasında KAAN Projesi kapsamında bazı alt sistemlerin Azerbaycan’da üretilmesi planlanıyor.
Savunma sanayii alanında iş birliği devam edecek
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, imza töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan ile iş birliklerinin artarak devam ettiğini belirterek iki ülkenin savunma alanında da birçok anlaşmayı birlikte yaptığını vurguladı.
Milli Muharip Uçak özellikleri
5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.
MMU Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır.
5’inci nesil savaş uçağı
Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır.
Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.
MMU/TF-X “KAAN” teknik özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000-2x 32.500 lbs (2x F110)/ TEI üretimi 2x 35.000 lbs
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek hareket kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş data bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.