Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerin’de, kısmı olarak seri üretim kararı alındı. Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ve 25 adet Bozdoğan Füzesi, 25 adet Gökdoğan Füzesi ve 14 adet Lançer tedarikinin gerçekleştirilmesi ve ilk teslimatın 2025 yılı içerisinde yapılacak.
TÜBİTAK SAGE’nin geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü GÖKTUĞ (Görüş Ötesi) füze ailesi ile Gökdoğan / Peregrine uzun menzilli (AR Güdümlü arayıcı başlık), Bozdoğan / Merlin Kısa menzilli (IIR Güdümlü arayıcı başlık) havadan havaya atılan füzeleri ilk kez IDEF fuarında sergilenmişti.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve TÜBİTAK SAGE ana yükleniciliğinde yürütülecek olan, GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi’nin Sözleşme İmza Töreni 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi. Buna göre füzelerimizin özellikleri ve ceşitleri şu şekilde.

- BOZDOĞAN füzesi 25+ kilometre menzile sahip, sesin 4 katı hıza çıkabiliyor.
- GÖKDOĞAN füzesi 65+ kilometre menzile sahip, o da sesin 4 katı hıza çıkabiliyor.
- BOZDOĞAN görüş içi hava hava füzesi. Yani kısa/orta menzildeki hedeflere karşı kullanılan ve atılmadan önce kızılötesi arayıcı başlığı ile kilitlenerek hedefini etkisiz hale getiren yüksek manevra kabiliyetli.
- GÖKDOĞAN görüş ötesi hava hava füzesi. Görüş ötesi füzeler, genellikle orta/uzun menzildeki hedeflere karşı kullanılan ve son safhada aktif radar arayıcı başlık ile kilitlenerek, etkinlik sağlayan füzeler.
Göktuğ Gökdoğan / Peregrine Uzun Menzilli RF Güdümlü Hava-Hava Füzesi
Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alacak proje oldukça ileri bir gelişim düzeyine ulaşmıştır. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazı özellikleri ile sınıfında Dünyanın en iyilerinden biri olacaktır. Halen çok fonksiyonlu arayıcı başlığı geliştirme aşamasındadır.
Gökdoğan Füzesi Özellikleri
- Katı-hal aktif radar arayıcı başlık teknolojisi
- At-unut özellikli akıllı güdüm
- Gelişmiş karşı karşı tedbir ve karıştırma kaynağına güdüm
- Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme yeteneği
- Her açıdan atış ve birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği
- Atıldıktan sonra kilitlenebilme
Göktuğ Bozdoğan / Merlin Kısa/Orta Menzilli IIR Güdümlü Hava-Hava Füzesi
Bozdoğan Füzesi Özellikleri
- 4 Mach Hız
- 140 kg Ağırlık
- Mükemmel nişan hattı sapma (off-boresight) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü kızıl ötesi arayıcı (IIR)
- Gelişmiş karşı-karşı tedbir yetenekleri
- Her açıdan atış yeteneği
- Yüksek manevra yeteneği

Bozdoğan / Merlin füzesi, Türk Hava Kuvvetlerinin halen kullanımında olan kızılötesi güdümlü AIM-9 Sidewinder füzesinin yerini alacak, kısa/orta menzilli bir hava-hava füzesidir. Füze IRIS-T gövde yapısını kullanan, Hisar-A ve Hisar-O da kullanılan Aselsan IIR arayıcı başlığını kullanacaktır. Füzenin envantere girmesi, Hisar programı tarafından Aselsan tarafından geliştirilmekte olan IIR başlığın tamamlanmasının ardından çok kısa bir sürede gerçekleşebilecek durumdadır.
Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleyicili arayıcı başlıklı (IIR) Görüş İçi Hava-Hava Füzesi olan Bozdoğan, öncelikli olarak F-16 uçaklarına entegrasyonu planlanmaktadır. Bozdoğan ve Gökdoğan, F-16, Muharip Uçak, Akıncı, Aksungur gibi hava platformlarında kullanılabilecek.
Süpersonik füzeler ses duvarını aştıkları ve süpersonik uçuş gerçekleştirdikleri için güçlü motora ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda artan hava sürüklenmesi nedeniyle süpersonik hızlarda seyreden hava araçlarının dış yüzeyleri sürekli ısınır. Bu nedenle özel ve gelişmiş malzemeler kullanılmaktadır. TÜBİTAK SAGE ısıya dayanıklı yüzeyler üretiyor, bir yandan da ramjet motor denilen özel motorla ilgili çalışmalarını sürdürüyor:
- TÜBİTAK SAGE’de yüksek hıza sahip füzelerde karşılaşılan aerodinamik ısınma gibi yüzey ısınma problemlerini ortadan kaldırmak için uzun zamandır çalışmalar yapılıyor.
- Özellikle, yüksek sıcaklığa dayanıklı kompozit kaplamalar, ablatif özellikleri sayesinde füzelerde karşılaşılan ısınmanın etkisini en aza indirgiyor.
- Bu çalışmalarda kullanılan malzemelerin ve proseslerin tümü TÜBİTAK SAGE’de geliştirildi ve yurtdışına bağlı olmaksızın TÜBİTAK SAGE’de üretilebilmekte.
- 2018 yılında başlayan faaliyetler kapsamında değişik büyüklüklerdeki süpersonik füzeler için ramjet motor prototipleri üretildi ve üretilen prototiplerle yer testleri yapıldı.
- Ramjet motor teknolojisi (özellikle entegre roket ramjet itki sistemi teknolojisi) sesüstü hızlarda seyir yeteneğine sahip taktik füze sistemlerinin geliştirilmesi yolunda en önemli teknolojik engel olarak tanımlandı ve bu tür füzelerin geliştirilmesine başlanmadan önce bu teknolojik engelin ortadan kaldırılması planlandı.
- Bu motorların geliştirilmesi, üretimi ve testleri ile sesüstü hızlarda seyir eden füze sistemlerinde kullanılabilecek motorların geliştirilmesinde aerotermodinamik, malzeme, yakıt besleme gibi alanlardaki teknolojik engellerin birçoğu ortadan kaldırıldı.
- Ramjet motor geliştirilmesindeki amaç halen devam eden yakın gelecekte planlanan sesüstü seyir yeteneğine sahip füzelere itki sağlayacak jet motorlarının geliştirilmesi.
HİPERSONİKLER FÜZE ÇALIŞMASI

Patlatma testleri de yine TÜBİTAK SAGE’nin geniş arazisinde özel bir alanda gerçekleştiriliyor. Arazi ne kadar büyük de olsa, personel patlama testlerinden önce uyarılıyor. Dünyada bazı ülkeler hipersonik füze üretimine geçti. Peki Türkiye’de çalışmalar ne aşamada?
- Halihazırda hipersonik füze sistemlerinin geliştirilmesinde en büyük zorluk olarak değerlendirilen itki sistemleri (Scramjet) üzerine TÜBİTAK SAGE bünyesinde çalışmalara geçtiğimiz yıllarda başlandı.
- Geldiğimiz aşama itibarıyla laboratuvar seviyesinde deneme motorlarının geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor.
- Ek olarak hipersonik füze sistemlerinde ihtiyaç duyulan yüksek sıcaklığa dayanıklı seramik malzemeler, nano katkılı kompozit malzemeler, yalıtım ve kaplama teknolojileriyle (termal bariyer, ablatif gibi kaplamalar) ilgili çalışmalar yürütülüyor.
Gökdoğan füzesi ve Bozdoğan füzesi, özellikleri itibariyle seleflerinden çok daha üstün teknolojileri içerisinde barındırıyor. Türkiye her ne kadar F-35 projesinden çıkartılmış olsa da modernize edilen F-16’lar bu füzeleri kullanabilecek. Peki 9 yıllık çalışmanın eseri olan bu projenin önemi ne?
İlk defa 2017 yılında düzenlenen İDEF fuarında TÜBİTAK SAGE standında yer alan Gökdoğan füzesi ve Bozdoğan füzesi, geçtiğimiz 4 yıl boyunca test faaliyetlerini sürdürdü. Bu yıl sonuna kadar da envantere alınacağı açıklandı.
Leave feedback about this
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.